redningsaksjon_rs
To redningsskøyter og en rekke andre søk- og redningsressurser deltok i et søk i Drammensfjorden etter at en motorbåt ble funnet tom i midten av mai. En eldre mann druknet etter å ha falt over bord.

Ni personer druknet i mai

Ni personer omkom i drukningsulykker i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 32 personer druknet i Norge.

I mai i fjor druknet fem personer.

– Ulykkene i mai har skjedd etter fall fra land, fra fritidsbåt og under bading. Dette er et typisk ulykkesbilde for sommermåneden, og vårmåneden mai har hatt langt finere og varmere vær enn normalt. Da er det også flere som bruker sjø og vann, sier Tanja Krangnes, fagsjef drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Alle som mistet livet i drukningsulykker i mai var menn. Blant disse var det to barn: En gutt på sju år og en gutt på 12 år. Begge barna omkom etter å ha falt i elver.

Så langt i år har 29 menn og tre kvinner druknet i Norge. 

Drukningsulykkene i mai

  • Finnmark: En 12 år gammel gutt ble funnet omkommet, etter at han ble tatt av strømmen i Stabburselva i Porsanger.
  • Innlandet: En 65 år gammel mann ble funnet omkommet etter at han sannsynligvis falt i en elv på Biri i Gjøvik kommune.
  • Østfold: En sju år gammel gutt druknet etter å ha falt i en elv i Fredrikstad kommune.
  • Akershus: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen ved en båtforening i Bærum kommune. Hendelsesforløpet er ikke kjent.
  • Akershus: En mann i 60-årene omkom i en badeulykke i et vann i Asker kommune.
  • Akershus: En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Nesodden kommune.
  • Oslo: En mann i 50-årene omkom i en badeulykke ved en strand i Oslo.
  • Buskerud: En mann i 50-årene omkom etter at båten han satt i kantret i en elv i Hemsedal kommune. Mannen var ukrainsk statsborger bosatt i Norge.
  • Buskerud: En mann i slutten av 70-årene druknet etter at han falt over bord fra en fritidsbåt i Drammensfjorden. Mannen ble funnet to uker senere.

 

45 % av ulykkene skjer på sommeren

De siste fem årene har 45 % av de fatale drukningsulykkene i Norge skjedd i sommermånedene juni, juli og august.

– Vis godt vannvett når du er i, på og ved vannet, og pass godt på hverandre. Vi oppfordrer også alle til å lære hvordan de kan redde andre på en trygg måte og hvordan de utfører hjerte- og lungeredning, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Redningsselskapet minner også om at en drukningsulykke som regel skjer stille.
– Reager heller en gang for mye enn en gang for lite. Spør om folk har det bra i vannet, om du er usikker. Hver sommer blir mange personer reddet fordi noen i nærheten er oppmerksomme, sier Tanja Krangnes.  

Redningsselskapet tipser om kurset «Sommerøya», som er et nettbasert introduksjonskurs om livredning. Det er gratis og tar 20 - 30 minutter å gjennomføre.