Pexels image

Hvorfor drukner menn oftere enn kvinner?

Forskning viser at menn er overrepresentert i drukningsstatistikken, med dobbelt så høy risiko som kvinner. Hvorfor tar menn større risiko på vannet – og hvordan kan vi endre det?

En forskningsartikkel utgitt i Health Promotion Journal of Australia fra 2021 tar opp nettopp dette temaet. Her kommer det frem at menn ofte har en tendens til å delta i mer risikofylte aktiviteter, inkludert vannrelaterte aktiviteter, som fører til høyere dødelighet. Drukningsforebyggende kampanjer har derfor i stor grad fokusert på å endre menns holdninger til vannsikkerhet, med særlig vekt på bruk av redningsvest. 

Men mange av disse kampanjene har vært rettet mot menn som fedre og forsørgere, og har dermed appellert til tradisjonelle, heteroseksuelle maskulinitetsidealer. For å oppnå bedre resultater og nå et bredere spekter av menn, argumenterer forskere nå for en mer inkluderende tilnærming.  

Ved å anerkjenne at maskulinitet er mangfoldig og ikke kun knyttet til fedrerollen, kan vi utvikle kampanjer som appellerer til menn uavhengig av seksualitet, etnisitet eller foreldrestatus. 

Føler et press for å ta risiko 

I artikkelen skriver forskerne at menn ofte unngår redningsvester for ikke å fremstå som "mindre maskuline." Dette handler om forventningene som følger med hegemonisk maskulinitet, som ofte presser menn til å ta unødvendige risikoer. Forskning viser at menn som ikke tilpasser seg disse maskuline idealene, fortsatt kan føle et press for å ta risiko for å bevise sin maskulinitet i sosiale situasjoner. 

Flere kampanjer har forsøkt å endre denne holdningen. Blant annet fikk en kampanje i Australia mye oppmerksomhet hvor barn beskriver fedrene sine som superhelter fordi de bruker redningsvest. 

En mer mangfoldig tilnærming kan redde liv 

For å redusere drukningsraten blant menn, må fremtidige kampanjer appellere til et bredere spekter av maskuliniteter. Dette betyr å inkludere menn som ikke nødvendigvis er fedre eller forsørgere, og som kanskje ikke identifiserer seg med tradisjonelle maskuline idealer.  

Med en mer mangfoldig tilnærming til maskulinitet i kampanjer som tar sikte på å endre menns holdning ved vann, kan vi bidra til å endre synet på helse – og dermed også drukning – fra å være noe 'feminint' til noe som er viktig for alle, uavhengig av kjønn eller kjønnsroller. 

Ved å vise at bruk av redningsvest og sikkerhet på vannet er like verdifullt for alle, kan vi bidra til å endre holdninger og redde flere liv.