CroppedImage

Flytekonferansen 2025 samlet verdens fremste eksperter for å styrke drukningsforebygging

Den første uken i februar ble Flytekonferansen arrangert for tredje gang. Over 180 fagpersoner fra inn- og utland deltok for å diskutere forskning, samarbeid og konkrete tiltak for å forebygge drukning.

Et viktig møtested for fagmiljøet 

Flytekonferansen har raskt blitt en sentral arena for alle som jobber med drukningsforebygging. Blant årets foredragsholdere var Justin Scarr fra Royal Lifesaving Society Australia, som delte innsikt om betydningen av tverrfaglig samarbeid og strategier for å redusere drukningsulykker.  

Også Dr. Ana Catharina Queiroga fra Verdens Helseorganisasjon var til stede og presenterte hovedfunn fra en ny global rapport om drukningsforebygging. 

I tillegg ble det arrangert en paneldebatt ledet av Siv Jensen, der fem stortingspolitikere diskuterte den kommende nasjonale handlingsplanen for drukningsulykker. 

Sterke historier og minnemarkering 

Konferansen handlet ikke bare om forskning og politikk, men minnet oss også om menneskene bak den vonde statistikken. Onsdag kveld ble det holdt en minnemarkering for de 95 personene som druknet i Norge i 2024. 95 fakler ble tent, Mia Bergmann holdt tale, og ett minutts stillhet ble avsluttet med trompetmelodien Bønn – en sterk og fin stund. 

Blant dem som delte sin historie var Stig Johnsen fra Arendal, som fortalte om natten han falt i vannet ved båten sin og ble reddet i siste liten.  

– Statistikken viser at altfor mange mister livet i drukningsulykker, men bak tallene er det mennesker. Hver ulykke rammer ikke bare offeret, men også familier, venner, kollegaer og lokalsamfunn. Det må vi ta på alvor, sa Bergmann. 

Horten og Oslo går foran i nytt pilotprosjekt 

Et av tiltakene som ble presentert under konferansen, er prosjektet "Vannsikre kommuner", som skal hjelpe norske kommuner med å styrke sitt drukningsforebyggende arbeid. Horten og Oslo går foran som pilotkommuner. 

– Horten gjør allerede mye godt arbeid på dette området, men vi tror deltakelse i dette prosjektet vil løfte arbeidet enda mer. Vi må gjøre det vi kan for å unngå drukningsulykker i fremtiden, sa Hortens ordfører Christina Maria Bratli. 

Forsinket lansering av nasjonal handlingsplan 

En av konferansens mest etterlengtede punkter var regjeringens nye handlingsplan for drukningsforebygging, som har vært under arbeid i halvannet år. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss skulle presentere planen, men lanseringen ble utsatt på grunn av regjeringskrisen. 

– Det er skuffende at den ikke ble lansert som lovet, men vi vet at den kommer snart, og vi har store forventninger. Skal vi lykkes i å redusere drukningsulykker, må myndighetene vise vei med konkrete tiltak og tilstrekkelige midler, sier Bergmann. 

Nå gjenstår det å se hvordan regjeringen følger opp med konkrete tiltak. Uansett utfall har Flytekonferansen 2025 vist at samarbeid og kunnskapsdeling er nøkkelen til å redde liv.