drukning_druknignsforebyggende

Flyte jobber for et nasjonalt drukningsregister

Drukning er en av de vanligste ulykkesrelaterte dødsårsakene i Norge, men vi vet for lite om hvorfor og hvordan drukningsulykkene skjer.
Derfor jobber Flyte for å få på plass et nasjonalt register som systematisk samler inn data om både dødelige og ikke-dødelige drukningsulykker.

Hvorfor trenger vi bedre data om drukning?
I dag baserer vi oss på statistikk fra ideelle organisasjoner, som samler informasjon fra media, politi og redningstjenester. Dette gir ikke et fullstendig bilde av hvem som drukner, hvor det skjer, og hvorfor det skjer. Skal vi forebygge drukningsulykker på en mer målrettet og effektiv måte, må vi ha bedre kunnskap.

Hva skal registerstudien bidra til?

Flyte jobber med å etablere en nasjonal ulykkesanalysegruppe og en standardisert database for drukningsulykker. Målet er å samle inn detaljert informasjon om:

  • Omstendighetene rundt drukningsulykker.
  • Hvilke befolkningsgrupper som er mest utsatt.
  • Hvor effektive livreddende tiltak og gjenopplivning er.

 

Ved å samle og analysere disse dataene kan vi utvikle bedre forebyggingstiltak, skape tryggere omgivelser og øke kunnskapen om drukningsulykker i Norge. Prosjektet følger anbefalingene fra WHO og FN for drukningsforebygging og støtter opp om Norges nullvisjon for drukning. Arbeidet er inspirert av Statens vegvesens ulykkesanalysegruppe, som siden 2005 har bidratt til å redusere dødsulykker i trafikken gjennom systematiske analyser.

En viktig milepæl, men vi trenger mer støtteSilvana Bucher, prosjektleder

Flyte har fått finansiering fra Lærdal Medical Foundation til første fase av prosjektet hvor vi skal etablere samarbeidsstrukturer, samle en tverrfaglig ekspertgruppe og utvikle felles kriterier for datainnsamling. Dette legger grunnlaget for videre finansiering og gjennomføring av studien.
På lengre sikt er målet å etablere en offentlig finansiert ulykkesanalysegruppe som kontinuerlig overvåker, validerer og registrerer drukningsulykker. Silvana Bucher (bildet t.h) er prosjektleder

 

Gruppen vil:

  • Forvalte en standardisert database med kvantitative og kvalitative data om drukningsulykker
  • Utvikle systemer for validering og analyse av drukningsulykker
  • Inkludere relevante datapunkter fra medisinske kvalitetsregistre
  • Samarbeide med Redningsselskapet og andre aktører for å harmonisere data

 

Internasjonale eksempler fra Sverige og Nederland viser at systematiske registerstudier kan bidra til bedre forståelse av drukningstrender og mer målrettede tiltak. For at dette registeret skal bli en realitet, trenger vi imidlertid mer støtte. Vi vil derfor aktivt jobbe for å skaffe ytterligere midler til resten av prosjektet. Med nok ressurser kan vi sikre at Norge får et nasjonalt drukningsregister som gir oss den nødvendige kunnskapen for å redde flere liv.

 

Vil du bidra?

Har du innspill, ønsker å samarbeide eller kan bidra til finansieringen av dette viktige prosjektet? Ta kontakt med Flyte for mer informasjon!

 

Samarbeidspartnere i prosjektet: 

  • NTNU 
  • Universitetet i Agder 
  • Redningsselskapet 
  • Stiftelsen Norsk Luftambulanse
  • NOKAS (Hjertestansregisteret)/Oslo universitetssykehus
  • Flyte (prosjekteier) 
laerdal_medical.