Er 82 menneskeliv noe å bry seg om?
Hvert år dør nesten like mange av drukning, som i trafikken. Årevis med målrettet arbeid har gitt gode resultater i trafikken. Nå må de som drukner få like høy prioritet.
De siste fem årene har i gjennomsnitt 82 mennesker mistet livet i drukningsulykker viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er nesten like mange som i trafikken. Allerede i Hurdalsplattformen fra 2021 ble det fremhevet at drukningsforebygging skal prioriteres. I august i fjor ble regjerningens nullvisjon mot drukning lansert, og like etter startet arbeidet med den nasjonale handlingsplanen. Allikevel har vi fremdeles ikke sett verken plan eller handling. I mellomtiden drukner mennesker hver uke.
17 organisasjoner er samlet og klare til å jobbe med drukningsforebyggende arbeid gjennom paraplyorganisasjonen Flyte. Målet er å skape en enda mer målrettet, koordinert og kraftfull innsats. Men for å få bedre fremdrift i arbeidet trenger vi myndigheter ved roret som staker ut kursen og gir rammebetingelser. Vi trenger myndigheter som viser at de har forstått alvoret, som forstår at det haster og som gjennom fremtidige bevilgninger tydelig viser at det drukningsforebyggende arbeidet er like viktig som trafikksikkerhetsarbeidet.
Samfunnskostnadene av drukningsulykkene er store. Kostnaden for familiene, vennene og lokalsamfunnene som rammes er det ikke mulig å sette en prislapp på. Men vi vet at de som oss forventer at det gjøres mer. I en fersk befolkningsundersøkelse gjort av analysebyrået YouGov for Flyte svarer syv av ti at det er viktig at innsatsen mot drukningsulykker økes.
Trafikksikkerhetsarbeidet har vist oss at det som virker, er tiltak fulgt av penger. Det har også lært oss at riktig forebygging gir store gevinster for samfunnet. Som i trafikken er det en kompleks og mangesidig problemstilling som må løses. Det krever et godt samarbeid på tvers av samfunnet, og som involverer nasjonale og lokale myndigheter, næringslivet, organisasjonslivet og enkeltpersoner.
Noe av det vi håper regjeringen vil prioritere i sin handlingsplan er:
- Sikre en enhetlig regulering av brygger og vannfronter over hele landet, og at alle kommuner praktiserer regelverket på en måte som gir trygge forhold og tilgjengelig sikkerhetsutstyr.
- Bidra til et sterkere samspill mellom kommuner, private og ideelle aktører. Her er allerede Flyte i gang med en satsing på «Vannsikre kommuner», og med myndighetenes hjelp kan dette bli et svært virkningsfullt tiltak.
- Bedre oppfølging av kompetansemålene for svømming og livredning i skolen – og oppfriskning av kunnskap for andre aldersgrupper. I Flytes ferske undersøkelse vurderer så få som 2 av 5 at de klarer å svømme mer enn 200 - 500 meter utendørs i fint vær. Anre undersøkelser viser at bare halvparten av norske skolebarn er svømmedyktige når de er 10 år. Det er ikke godt nok.
- Sikre at det drukningsforebyggende arbeidet får like og sammenlignbare vilkår som trafikksikkerhetsarbeidet, og at det etableres læring på tvers av områdene.
- Satsing på forskning og innsikt som bidrar til økt læring om drukningsulykker, for å i større grad finne årsaker og økt presisjon på forebyggingstiltakene.
Gjennom Flyte er alle organisasjonene som arbeider med drukningsforebygging i ferd med å forløse den ekstra kraften som ligger i godt samarbeid. Med Flytekonferansen har vi skapt landets viktigste arena for kunnskaps- og erfaringsutveksling innen drukningsforebygging. Her møtes kommuner, organisasjoner, næringsliv, og frivilligheten. Og vi håper å se flere fra sentrale myndigheter i årene som kommer.
Nå er tiden kommet for å vise at vi har en regjering som setter handling foran ord, og som tar rollen som fyrtårn og veiviser i dette arbeidet. Tiden har kommet for å vise at også myndighetene bryr seg om de altfor mange som mister livet i drukningsulykker hvert år.
Mia Bergmann, Flyte
Stig Nikolaisen, Norges Livredningsselskap
Grete Herlofson, Redningsselskapet
Dag Terje Solvang, Den Norske Turistforening
Anders Skavdal Havdal, MA – Rusfri Trafikk
Eli Mari Stavlund, Av-Og-Til
Raymond Johansen, Norsk Folkehjelp
Stig Hvide Smith, Kongelig Norsk Båtforbund
Bjørn Engevik, Norges Svømmeforbund
Stian Olsen, Norges Dykkerforbund
Sven Anderssen, Norges Padleforbund
Eva Jacobson Vaagland, Skadeforebyggende Forum
Nina Forberg Edwardsen, Bad, Park og Idrett
Trond Setlo, Leirskoleforeningen
Arne Halaas, Pensjonistforbundet
Per Hillesund, Forbundet Kysten
Stig Arild Pettersen, Norges Badstulaug
Espen Opedal, Tryg
Magnus Ryhjell, Norboat
Thomas Berg Green, Norsk Førstehjelpsråd