CroppedImage

Svømmehaller som en del av drukningsforebyggende arbeid

Badeteknisk konferanse 2025 gikk av stabelen i Hamar 19.–21. mars og samlet bransjens ledende aktører for å diskutere utviklingen av svømmeanlegg i Norge. Konferansen, som arrangeres annet hvert år, er en viktig møteplass for daglige ledere og driftspersonell fra bade- og svømmeanlegg over hele landet. Årets utgave var den 20. i rekken, med rundt 300 deltakere samt en messehall med utstillere fra leverandørbransjen.

Fredag 21. mars holdt Flytes daglige leder, Mia Bergmann, et innlegg om hvordan svømmehaller kan spille en større rolle i det drukningsforebyggende arbeidet. Hun løftet frem svømmehallene som en viktig arena for sikkerhetsopplæring og bevisstgjøring, og pekte på hvordan anleggene kan bidra til å redusere risikoen for drukningsulykker gjennom tilrettelagte tiltak og samarbeid.

Bad, Park og Idrett (BPI), som er en av Flytes medlemsorganisasjoner og en medarrangør av konferansen, satte stor pris på at drukningsforebygging ble satt på dagsorden.

"Vi vil takke Flyte ved daglig leder Mia Bergmann for at du kom for å sette drukningsforebygging på dagsorden hos oss på Badeteknisk konferanse. Det er tankevekkende at så mange som 95 personer omkom ved drukning i fjor, samme antall som tre fulle skoleklasser. Selv om god svømmeopplæring ikke løser absolutt alt, er det en svært viktig og avgjørende faktor for å redusere antallet drukninger," sier BPI.

Svømmehaller er viktige arenaer for både svømmeopplæring, rekreasjon og folkehelse. Samtidig er sikkerhet alltid et hovedtema.

"Det essensielle er alltid sikkerhet og det å minimere risiko for skader, ulykker og i hovedsak forebygge drukning. Det er i snitt 1–2 som drukner i svømmeanlegg i Norge, og et større antall nestenulykker, samt skader av større og mindre omfang," påpeker BPI.

I tillegg til innlegget fra Flyte, inneholdt konferansen flere viktige faglige innlegg knyttet til sikkerhet i svømmeanlegg. Annikken Sandberg fra Pirbadet delte sine erfaringer etter en drukningsulykke i 2023, og hvordan hendelsen påvirket de ansatte. Kulturdepartementet og tilsynsmyndighetene tok opp den nye bassengforskriften, som vil stille strengere krav til både teknisk drift og sikkerhet ved offentlige anlegg.

"Vi i bransjeorganisasjonen Bad, Park og Idrett ønsker å påvirke våre medlemmer til å ta gode, kloke og trygge valg i både bygge- og driftsfasen," understreker BPI.
 

Flyte samarbeider tett med organisasjoner som BPI for å styrke kunnskap og tiltak innen vann- og badesikkerhet. Vi er glade for å ha bidratt til årets Badeteknisk konferanse og ser frem til videre dialog om hvordan svømmeanlegg kan brukes enda bedre i det forebyggende arbeidet.